Biografie

freark-voor-rodeo.gif

Freark (1954), woonde en werkte in Apeldoorn.

Opleiding
Freark leerde in z'n eerste academiejaar, aan de 'Rietveld' in Amsterdam, vooral het wit van het aquarelpapier te gebruiken. Op de Academie Beeldende Kunsten in Arnhem nam hij afscheid van het surrealisme en maakte kennis met het ambachtelijke etsen en lithografie. Kunstbeschouwing en filosofie waren favoriet bij z'n opleiding 1e  graads tekenen aan de Hogeschool voor  Kunsten in Amersfoort en Utrecht.

Open ateliers

Samen met een tiental Apeldoornse kunstenaars werd in 1993 een open atelierroute georganiseerd. Dit initiatief leidde tot de oprichting van de Stichting Ateliers Apeldoorn in 1995. In 2000 en 2001 was Freark als bestuurslid betrokken bij de stichting. M.b.v. een gemeentelijke subsidie werden er diverse kunstprojecten georganiseerd, bovendien beschikte de stichting over een eigen expositieruimte. Er zijn nu meer dan vijftig kunstenaars bij betrokken.

Reliëfs en installaties
Als reactie op het tekenen en schilderen volgens de academische normen legde Freark zich toe op reliëfs en installaties.
Ze werden in Apeldoorn o.a. getoond in de eenmalige 'Zomergalerie'(1995), een project van kunsthistorica Drs. M. Siezen en in de tentoonstelling 'Perfecte plek'(1997), bij het kunstenaarsinitiatief Archipel.

Roemenie en Hongarije

Op uitnodiging van het Roemeense ministerie van cultuur, deed Freark, samen met kunstenaars uit Oost- en West Europa, mee aan het 5e Internationale Zomersymposium in Baia Mare in 1998. Hier maakte en exposeerde hij voor het eerst, een serie kleine, wasschilderijen op paneel.
Tijdens dit evenement werd hij gevraagd voor een gelijksoortig symposium in Vaja, Hongarije in 1999.
Naast gemeenschappelijke activiteiten met een tiental Oost Europese kunstenaars, maakte hij hier een serie wasschilderijen en rubberreliëfs.
Hiervan bleven er een paar achter op de tentoonstelling in het gemeentelijk museum.


Grafiek
De grafiek van Freark is min of meer toevallig ontstaan uit het afdrukken van z'n reliëfs. De monumentale zwart-wit hoogdrukken waren o.a. te zien in Cultureel centrum de Vest in Alkmaar in 1999 en op een regionale grafiek expositie in het Apeldoornse stadhuis in 2000.

'Bericht aan de reiziger'

Begin 2000 startte 'Bericht aan de reizigers' een samenwerkingsproject van regionale kunstenaars, die beelden, schilderijen, foto's, installaties en andere kunstuitingen toonden aan voorbijgangers, op diverse locaties in Apeldoorn, met financiële steun van het Prins Bernard Cultuurfonds.
Freark was adviseur van de Stichting Projector die 'Bericht aan de reiziger' ondersteunde.
In de zomer van 2000 transformeerde hij, als 'Bericht aan de reiziger', de gevel van een winkelpand met monumentale reliëfs, dit waren afdrukken van delen van zijn atelier.
In september 2002 eindigde het project met een openluchtmanifestatie waarvoor hij een mobiel atelier inrichtte met een overzicht van z'n kunstwerken 'in uitvoering'.

'Schandlappen'


In december 2002 werd de portfolio 'Schandlappen van de Geest', met hoogdrukken van Freark en teksten van Willem Bierman (dichter/schrijver), in restaurant Byzantium, aan het 'eigen publiek' gepresenteerd.

De resultaten van een originele variant op de hoogdruktechniek vinden hun hoogtepunt in een collectie monochrome
prenten. De grafiek met verlaten landschappen en primitieve bouwwerken werd in het voorjaar van 2004 geëxposeerd bij Galerie en Beeldentuin de Blauwe Roos in Burum (Fr).


Reliëfschilderijen

De laatste 6 jaar maakte Freark reliëfschilderijen. Deze techniek heeft hij na een lange zoektocht zelf ontwikkeld. Hij sneed in geperst isolatiemateriaal een driedimensionale, dynamische voorstelling van sport, oorlog of mensen.


Galerie Ateliers Marialust (GAM)
Freark was een van de initiatiefnemers van Galerie Ateliers Marialust. Deze stichting organiseert elke koopzondag in de ateliers aan het Verzetstrijderspark exposities in een toegankelijke sfeer.


Cursussen   
Aan de oever van de Grift, tussen grazend vee en eeuwenoude bomen, organiseerde Freark workshops die velen geïnspireerd hebben om mooie beelden in hout, gips, roofmate of speksteen te maken. Enthousiast en gedreven gaf hij ook les bij Markant met vernieuwende beeldhouwtechnieken.

In het voorjaar van 2009 werd  bij Freark  kanker geconstateerd. Zijn enthousiasme en liefde voor de kunst en het onder de aandacht brengen daarvan bij het publiek bleef een drijfveer voor hem.

Op 5 januari 2011 overleed Freark.

 
 

(2007) Freark-Art - All rights reserved -
Webdesign by Marianne@VanderCraats.NET